• Deskundig en persoonlijk advies
  • Gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit
  • Goede garanties en service

De vraag “hoe belangrijk is slaap voor je gezondheid?” wordt opvallend vaak gesteld! En dat is niet voor niets: Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders moeite heeft met doorslapen. Van de ondervraagden gaf 62 procent van de vrouwen dit aan en 38 procent van de mannen. 

Maar hoe erg is dit probleem? En wat kunt u doen om uw slaap te verbeteren? Hieronder hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen uiteengezet en krijgt u tips van onze slaapexpert.

Wat doet een slechte nachtrust met u?

Over het algemeen is het verstandig om tussen de 7 en 8 uur per dag te slapen. Uiteraard verschilt het wel per persoon: sommigen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig, terwijl anderen zich prima voelen bij 5 tot 6 uur slaap. Vaak hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen.

Maar wat als u in uw slaaptijd niet lekker slaapt? Zeker als dit een lange periode aanhoudt, heeft dat gevolgen:

  1. Een slechtere concentratie –  Bij één slechte nachtrust is de kans groot dat u zich minder kunt concentreren. Uw hersenen moeten namelijk fit zijn om alle informatie en inzichten goed te kunnen verwerken. Zo heeft u moeite om uw aandacht erbij te houden en slaat u delen van gesprekken over.
  2. U wordt vergeetachtig – Herkent u dit? U loopt van de slaapkamer naar de keuken om een keukenrol te pakken. Eenmaal bij de keuken aangekomen, moet u weer goed nadenken waarom u die rol wilt gebruiken. Als u al een tijd niet goed slaapt, kan dit zeker invloed hebben op uw kortetermijngeheugen.
  3. Uw gezondheid gaat achteruit – In de meeste gevallen hebben slechte slapers ook andere lichamelijke aandoeningen. Eén van de meest voorkomende aandoeningen zijn hartkloppingen, maar een chronisch slaaptekort kan op termijn ook leiden tot een hoge bloeddruk en diabetes.

    Als u zo nu en dan slecht slaapt, dan is de kans groot dat de bovenstaande gevolgen niet voor u gelden. Wel raden wij aan om regelmatig uw bloed te laten prikken en uw gezondheid te laten controleren.
  4. De kans op overgewicht neemt toe – Verschillende studies laten zien dat er een relatie bestaat tussen slecht slapen en overgewicht. Door een slechte nachtrust presteren de hersenen een stukje minder, waardoor de balans tussen eten en verzadiging verstoord raakt. Uw hersenen raken als het ware resistent van de signalen, die deze hormonen afgeven, waardoor u gaat eten op het moment dat uw lichaam het niet nodig heeft. 
  5. Slaaptekort maakt u somber –  Uit verschillende studies blijkt dat chronisch slecht slapen of slapeloosheid leidt tot sombere gevoelens. Bij insomnia is dit verband het sterkst te zien. Mensen met insomnia hebben vijf keer zoveel kans op depressiviteit.

    Depressie en slapeloosheid versterken elkaar. Een slechte nachtrust wakkert sombere gedachtes aan. Van die sombere gevoelens kunt u vervolgens weer slecht gaan slapen. Hierbij is het belangrijk dat u zowel de depressiviteit als het slaaptekort aanpakt.

Of u al een tijd last heeft van een slechte nachtrust, of dat u zo nu en dan slecht slaapt; een slechte nachtrust voelt niet prettig aan. Misschien gaat depressiviteit en overgewicht wat ver, maar als u een lange periode slecht slaapt, kunnen dat zeker de gevolgen zijn. 

Hieronder hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om beter te slapen. Over het algemeen geldt: een goede nachtrust vergt discipline!

3 tips om beter te slapen

  1. Routine – Allereerst is het belangrijk om van uw slaap een prioriteit te maken. Ga daarom zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op.

    Verder is het belangrijk om vroeg naar bed te gaan. Een algemene ‘vuistregel’ is dat ieder uur voor 12 uur dubbel telt. Wanneer het donker wordt, maak uw lichaam melatonine aan, waardoor u automatisch wat slaperig wordt. Uw lichaam heeft dus meer de neiging om naar bed te gaan. 


Slaapt u over het algemeen laat? Dan is het niet aan te raden om meteen vroeg in uw bed te duiken. Pak het rustig aan, door bijvoorbeeld steeds een kwartier eerder te gaan slapen.

  1. Voeding – Verder is het belangrijk om goed op uw voeding te letten. Eet bij voorkeur niet een uur voordat u gaat slapen.

    Ook is het goed om stil te staan bij wat wel en niet bevorderlijk is voor uw nachtrust. Vermijd bijvoorbeeld ‘zoutige’ snacks zoals chips en nootjes. Dit verhoogt uw bloeddruk, waardoor uw lichaam juist actiever wordt.

    Verder helpt kruidenthee u te kalmeren. Denk bijvoorbeeld aan kamillethee, rooibos- en lavendelthee.

En wat kan u het beste snacken, zonder dat het ten koste gaat van uw nachtrust? Ongezouten amandelen maken melatonine aan en laten uw hartslag verlagen. Verder helpen vijgen en bananen zeker ook!

  1. Een goed matras – Deze laatste tip is misschien een dooddoener, maar het is toch één van de belangrijkste: een goed matras.

    Heeft u last van kuilvorming? Of heeft u het idee dat u door ‘het matras heen slaapt’?
    Dan is het een teken om uw matras te vervangen.

    Beddenspeciaalzaak Rhetap Slapen heeft een uniek concept: slapen à la carte. Hierbij wordt uw gehele lichaam opgemeten, zodat de slaapspecialisten een precies beeld krijgen over welk matras bij u past. Onze slaapspecialist Rob heeft ondertussen honderden mensen geholpen aan een betere nachtrust.