• Deskundig en persoonlijk advies
  • Gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit
  • Goede garanties en service

Welk kussen past bij mij?

U ligt er een derde van de dag op, maar u staat er tegelijkertijd vaak nauwelijks bij stil: uw hoofdkussen. Vaak denkt men er pas aan, als het te laat is. Zo hebben veel Nederlanders last van rug- en nekklachten. Klachten die gemakkelijk verholpen hadden kunnen worden.
De vraag is: Wat voor kussen heb ik nodig? In dit artikel helpen wij u op weg naar de juiste keuze.

Heeft u een persoonlijke vraag? Neem dan gerust contact op met één van onze slaapspecialisten.

Wanneer is uw kussen toe aan vervanging?

Allereerst de vraag “Wanneer is uw kussen aan vervanging toe?” Het is lastig om daar antwoord op te geven, want het verschilt per type kussen. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van of u ook slaapt met een kussenbeschermer. Wel kunnen we over het algemeen aannemen dat een hoofdkussen twee tot drie jaar meegaat. 

Vaak merkt u al dat uw kussen toe is aan vervanging. De kracht van het kussen is bijvoorbeeld sterk verminderd, waardoor u het idee heeft dat u ‘door het kussen heen’ slaapt. Het is dan aan te raden om direct op zoek te gaan naar een nieuw kussen, want anders is de kans groot dat u rug- of nekklachten krijgt.

Verder is het ook vanuit hygiënisch oogpunt belangrijk om uw kussen regelmatig te vervangen. Uw kussen moet namelijk iedere nacht veel vocht ‘dragen’. Daarnaast komen er veel huidschilfers en lichaamsoliën in uw kussen. Op den duur is de kans groot dat uw kussen gaat stinken.

Uw lichaamswarmte, in combinatie met het vele vocht, is ook een ideale plek voor huisstofmijt. De huisstofmijt is een klein beestje, dat leeft in stof en vochtige omgevingen in huis. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar als u een allergie heeft, kan het wel heel vervelend zijn. Wilt u de huisstofmijten beperken? Zorg dan voor frisse lucht en zorg dat het vocht kan verdampen.

Kortom, het is zeker aan te raden om eens in de twee jaar te kijken voor een nieuw kussen. Niet alleen vanuit lichamelijk oogpunt, maar ook vanuit de hygiëne. Na het tweede jaar ontstaan namelijk de meeste klachten, waardoor het zeker verstandig is om voor die tijd iets nieuws op te zoeken.

Maar welk kussen past bij u?

Wat voor slaaphouding neemt u aan?

Allereerst is het goed om te bedenken hoe u ‘s nachts slaapt. Grofweg kunt u dit opdelen in drie categorieën:

  • Rugslaper: Voor rugslapers is het extra belangrijk dat uw nek een goede ondersteuning krijgt. Daarom is het aan te raden dat de onderkant van het kussen iets hoger ligt dan de bovenkant. Kies in dit geval voor een vrij plat kussen.
  • Zijslaper: Voor zijslapers is het fijn om een dik kussen te hebben. Zeker als u brede schouders heeft, is het belangrijk dat uw kussen een goede ondersteuning blijft bieden.
  • Buikslapers slapen vaak niet comfortabel. Meestal liggen deze slapers met hun nek gedraaid op het kussen. Hierdoor kunt u nekklachten krijgen. Voor deze slapers is een dun kussen aan te raden, zodat u uw nek minder verdraait en u meer ruimte heeft voor uw ademhaling.

De vulling van het kussen

Tanspireren, huidschilfers en lichaamsoliën; uw kussen krijgt heel wat te verduren! Gemiddeld genomen ligt u eenderde van de dag op uw kussen, waardoor een kussen met een goede vulling geen overbodige luxe is! 

Van traagschuim tot kersenpitten en van kapok tot bamboe; Op dit moment valt er heel veel te kiezen. Hieronder hebben wij de populairste vullingen op een rij gezet. Voor welke type slaper is het geschikt? En hoe voelt het aan?

Synthetisch:  Het populairste type kussen is de synthetische vulling. De synthetische vulling bestaat vaak uit holle polyester vezels en microgel polyester vezels. De samenstelling en de hoeveelheid is per kussen verschillend. Eén van de grootste voordelen van synthetisch is dat het anti-allergisch is. Daarnaast krijgt de wasmachine dit hoofdkussen goed schoon en zijn deze kussens veerkrachtig.

Dons: Donzen kussens zijn ideaal voor als u zacht en comfortabel wilt liggen. Hierdoor kunt u uw kussen in uw eigen vorm kneden. Verder is dons ook goed bestand tegen transpiratie, waardoor uw kussen voor een lange tijd schoon blijft. En heeft u het ‘s nachts vaak warm? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor dons, want dit materiaal blijft lekker koel.

Traagschuim: Traagschuim voelt over het algemeen wat steviger aan. Het grote voordeel van traagschuim is dat het zich aanpast aan uw lichaamsvorm. Zo zorgt u ervoor dat lichaamsdelen niet gaan knellen en dat het bloed goed door uw lichaam blijft stromen.

Een kussen dat past bij uw behoefte

Zoveel mensen, zoveel wensen. Door de oneindige hoeveelheid wensen en de daarbij passende opties is het lastig om alle wensen te behandelen. Daarom dragen wij hieronder een aantal opties aan bij veelvoorkomende klachten: nekklachten en transpiratieverlies.

Last van nekklachten

Misschien vraagt u zich af: welke kussens zijn geschikt tegen nekklachten? Ook hier is niet één antwoord op te geven. Zo is het bijvoorbeeld afhankelijk van uw slaaphouding en het matras. Wel hebben wij een aantal vuistregels, die u zeker kunt gebruiken bij het vinden van een goed kussen:

  1. Trek denkbeeldig een lijn van uw oor tot aan uw schouder. Is het een rechte lijn? Dan biedt uw kussen voldoende ondersteuning.
  2. Daarnaast is het tijdens het slapen belangrijk dat uw nek en uw rug op één rechte lijn liggen. 
  3. Investeer bij voorkeur in één goed kussen, in plaats van dat u een paar ‘losse’ kussens in uw bed heeft liggen.

Zweet u veel?

Welke kussen heeft u nodig als u veel zweet? Als u veel transpireert, dan is het aan te raden om te kiezen voor een kussen van dierenhaar. Dit type kussens kan zweet namelijk goed absorberen, waardoor u de kussens minder hoeft schoon te maken. Hierdoor blijft het kussen er ook beter uitzien.

Afhankelijk van uw gewicht zijn er verschillende opties in de vullingen. Zo is scheerwol over het algemeen vrij licht en biedt paardenhaar meer ondersteuning. 

Vind uw ideale kussen bij Rhetap Slapen

Op zoek naar welk kussen bij u past? Dan bent u bij Rhetap Slapen aan het juiste adres! Bij Rhetap Slapen werken een aantal slaapspecialisten met meer dan 30 jaar ervaring. In die tijd hebben zij honderden klanten succesvol geholpen aan het juiste kussen.

Daarnaast bieden wij een uniek concept aan: Slapen à la carte. Hierbij wordt uw gewicht en houding gemeten en bespreken wij uw wensen. Op basis daarvan kunnen wij uw ideale matras (met bijbehorend kussen) aanbevelen. Zo weet u vrijwel zeker dat u slaagt!

Bijkomend voordeel is dat Rhetap in het midden van Nederland is gevestigd, vlakbij Barneveld-centrum. Plan een bezoek aan onze showroom of neem contact op.