• Deskundig en persoonlijk advies
  • Gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit
  • Goede garanties en service

Voorkom kuilvorming in uw matras

Rugklachten, nekklachten en overbelaste spieren; een slecht matras heeft veel slechte effecten voor uw lichaam. Vaak neemt men pas actie, als het te laat is. 

De specialisten van Rhetap krijgen veel vragen over hoe je het beste kuilvorming in uw matras kunt verhelpen. Zo krijgen we vragen binnen als: hoe ontstaat het? En wat kan ik daar het beste tegen doen? In dit artikel zetten wij de belangrijkste vragen op een rij, zodat u vooraf al een beeld krijgt wat u hiertegen kunt doen.

Hoe ontstaat de kuilvorming in uw matras?

Kuilvorming kan door verschillende redenen ontstaan. Vaak komt dit door uw lichamelijke belasting en het verlies van vocht, waardoor u gedurende een lange periode druk uitoefent op uw matras.

Natuurlijk is de hardheid van het matras zelf ook bepalend voor de kuilvorming. Misschien vraagt u zich af: wanneer is een matras hard genoeg? 

Dat is afhankelijk van de manier waarop u slaapt:

  • Zijslapers – zijslapers zijn gebaat bij een redelijk zacht matras. De hardheid varieert van 1 tot 6. 
  • Rugslapers – voor rugslapers is een hard matras fijner. Zij kunnen het beste kiezen voor een stevigheid van tussen de 5 en 9.
  • Buikslapers – buikslapers moeten goed oppassen voor rug- en nekklachten. Het is aan te raden om vaker op uw zij en rug te plaatsen. Kies in dat geval voor een stevigheid van tussen de 5 en 10.

Wat kunt u het beste doen tegen kuilvorming?

Allereerst een klein misverstand over kuilvorming: een klein beetje kuilvorming is niet erg. Het matras gaat zich dan naar uw lichaam vormen, waardoor u fijner ligt.

Wel is het een probleem als er een diepe kuil in uw matras ontstaat. In dat geval ontstaat er een spanning in uw rug. Op korte termijn is het aan te raden om uw matras om te draaien. Blijft u te lang in uw ‘kuil’ liggen? Dan kan dat zeker gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Waarom u direct wat aan moet doen

Kuilvorming heeft zowel fysiek als mentaal gevolgen.Het matras kan uw spieren namelijk niet goed meer ondersteunen, waardoor uw spieren extra moeite moeten doen om uw lichaam in balans te brengen. Daarmee vergroot u de kans op rug- en nekklachten.

Mensen die in een ‘kuil’ slapen, worden sneller in de nachtrust wakker. Hierdoor wordt u oververmoeid en heeft u overdag last van verschillende effecten, zoals een verlies van concentratie en vergeetachtigheid.

Wat kunt u tegen kuilvorming doen?

Op internet kunt u verschillende tips lezen om kuilvorming te voorkomen. Hieronder bespreken wij een aantal tips voor op de korte termijn:

  1. Eén van de manieren is om eens in de twee weken uw matras te draaien. Draai de boven- en onderkant om en plaats het hoofdeinde naar de onderkant. Zo heeft u tijdelijk weer een nieuwe ondersteuning.
  2. Slaapt u op een boxspring? Dan is het goed om eens naar de topper te kijken en deze van de boxspring af te halen. Zo krijgt u meteen een indruk of uw topper is versleten of dat dit aan uw boxspring ligt.

De bovenstaande tips zijn tijdelijke oplossingen om de kuilvorming te beperken. Voor een optimale oplossing raden wij aan om het slapen à la carte te proberen. Onze slaapspecialisten bepalen aan de hand van uw lengte, gewicht en uw wensen welk matras bij u past. Vervolgens kunt u verschillende matrassen uitproberen en bepalen wij samen welk matras bij uw wensen past.