• Deskundig en persoonlijk advies
  • Gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit
  • Goede garanties en service

Niet kunnen slapen? 8 tips om snel weer uw nachtrust te pakken

Draaien, woelen en piekeren; een slechte nachtrust is echt geen pretje! Zeker als u de volgende dag veel op de planning heeft staan, wilt u zonder zorgen kunnen slapen. Daarom is het belangrijk om hier direct wat aan te gaan doen, omdat u anders in een vicieuze cirkel kunt belanden. 

Hieronder hebben wij uiteengezet waardoor u slaapproblemen kunt krijgen en leest u wat helpt voor een betere nachtrust.

Waar komen uw slaapproblemen door?

Bij een onrustige nacht is het eerst belangrijk om te bedenken hoe groot het probleem is: gaat het om één dag? Of kunt u echt nachten niet goed slapen? Bij meer dan twee slechte nachten kunt u spreken van slapeloosheid. Vaak bent u dan minder productief, kunt u dingen vergeten en raakt u overgevoelig. 

Uw slechte nachtrust kan door uiteenlopende redenen komen:

  • Piekergedrag – Als u niet goed kunt slapen door een onrustig gevoel, dan kan het zijn dat u teveel piekert. Dat kan bijvoorbeeld gaan over uw relatie, de druk op de werkvloer of door financiële zorgen. Op dat moment kunt u uw gedachten niet een plekje geven, waardoor u niet tot rust kan komen.
  • Een onrustige hartslag – Vaak speelt een onrustige hartslag ook een grote rol. Dat kan bijvoorbeeld doordat u iets te fanatiek heeft gesport. Ook voeding kan een belangrijke rol spelen. Eten als chips en worst kunt u beter niet vlak voor het slapen gaan eten.
  • Slechte slaapomstandigheden – Tot slot kunnen uw slaapomstandigheden ook voor irritatie zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een bed met kuilvorming, maar ook dat de slaapkamer niet donker genoeg is of dat u te weinig kleding aan heeft.

Heeft u behoefte aan een advies op maat? Neem dan gerust contact op met één van onze slaapexperts! Onze experts hebben veel kennis over slaapproblemen en kunnen u hier zeker mee helpen!

Neem vrijblijvend contact op met één van onze slaapexperts

Daarnaast kunnen ook een aantal andere dingen uw nachtrust verstoren:

  • Zwangerschap of de overgang – Zo kunt u slaapproblemen ervaren door uw zwangerschap, doordat u vaker naar het toilet moet en uw hormonen nog volop actief zijn.
  • Uw persoonlijke omstandigheden Ingrijpende gebeurtenissen, zoals een inbraak, een ongeluk of toekomstig functioneringsgesprek kunnen zorgen voor slapeloosheid. In sommige gevallen leidt dit tot insomnia.
  • Lichamelijke klachten – Zo kan u ziek worden, maar ook bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers, pijn, benauwdheid en een rusteloos gevoel.
  • Te veel (blauw) licht zien voor het slapen gaan – Verder raden wij aan om vlak van te voren niet op uw mobiel, computer of tablet te kijken. Het blauwe licht kan u namelijk wakker houden en daarmee uw biologische klok ontregelen.
  • Te weinig nachtrust gepakt – Uiteraard speelt uw slaaptijd ook een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat u het beste tussen 22 en 23 uur `s avonds naar bed kunt gaan. Daarnaast is het aan te raden om minimaal 8 uur slaap aan te houden.

8 tips voor een betere nachtrust

Heeft u al een tijdje last van slaapproblemen? Of wilt u op dit moment uw nachtrust pakken? Voor beide situaties hebben wij hieronder een aantal tips op een rijtje gezet:

Tips om direct weer te kunnen slapen

  1. Geef uw gedachten een plekje – Loopt u te piekeren? Dan raden wij aan om uw gedachten op papier te zetten. Zo geeft u uzelf rust en heeft u tijd om aan een oplossing te denken. Als u langer dan 30 minuten wakker op bed ligt, dan kunt u het beste even uit bed stappen en iets rustgevends doen, zoals lezen. 
  2. Let goed uw voeding – Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om vlak voor het slapen alcohol of koffie te drinken. Ook kunt u het beste twee uur voor het slapen geen vast voedsel eten. Maar wat dan wel? Water, yoghurt en bananen bevatten tryptofaan en helpen daardoor een beetje bij uw nachtrust.
  3. Doe ontspanningsoefeningen – Probeer een paar uur voor het slapengaan uw rust te pakken. Zo helpt het vaak om yoga-oefeningen te doen of om even te mediteren. Veel mensen denken dat tv-kijken helpt, maar niets is minder waar! Als u ‘s avonds naar een beeldscherm kijkt, worden uw hersenen weer actief en maakt uw lichaam geen melatonine aan. Hierdoor kan het even duren voordat u weer kunt slapen.
  4. Een slaapkamer echt voor het slapen gebruiken – Als u in uw slaapkamer bijvoorbeeld gaat tv-kijken of andere dingen gaat doen, dan gaat u verkeerde signalen aan uw lichaam afgeven. Uw biologische klok kan daardoor verstoord raken, wat niet goed is voor uw nachtrust.
  5. Meet uw nachtritme op – Tot slot is het slim om uw nachtrust goed bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een smartwatch. Heeft u geen smartwatch? Dan kunt u ook een dagboek bijhouden. Geef daarin bijvoorbeeld aan wanneer u gaat slapen, wanneer u opstaat, hoe lang u denkt te hebben geslapen en of u ergens last van heeft gehad. Meten is weten, en is tenslotte verbeteren! 

Tips bij structurele slapeloosheid

Er is sprake van structurele slapeloosheid als u meer dan twee keer per week slecht slaapt. Bij structurele slapeloosheid merkt u vaak overdag de gevolgen hiervan. Zo reageert u minder alert, bent u vaak minder productief en heeft u eerder last van eetbuien. 

Hieronder hebben wij tot slot een aantal tips op een rij gezet om hier snel wat aan te doen:

  1. Ga ‘s avonds bewegen – Bij slapeloosheid is het juist goed om in de avond te gaan bewegen. Door bijvoorbeeld te gaan joggen, zorgt u ervoor dat u uw hoofd leeg maakt. Ook heeft u minder last van stress en denkt u vaak aan oplossingen. Sport alleen niet vlak voor het slapengaan. Dat werkt juist contraproductief!
  2. Zorg voor voldoende afleiding –  Heeft u last van stress? Of u maakt zich druk voor wat komen gaat? Dan is het zeker te begrijpen dat u moeite heeft om goed te slapen. In deze situaties raden wij aan om u goed te ontspannen. Lees bijvoorbeeld een boek of neem een bad. Zo gaat u rustig uw bed in en slaapt u binnen de kortste keren!  
  3. Onderzoek uw slaapgedrag –  Tot slot blijft het belangrijk om goed uw slaapgedrag te monitoren. Komt het door uw voeding? Bent u veel aan het piekeren? Of zijn de omstandigheden onaangenaam? Zo is het aan te raden om het boek ‘Superslapen’ van Floris Wouterson te lezen. Daarin worden alle onderwerpen voor een goede nachtrust behandeld. 

Ideale slaapomstandigheden creëren bij Rhetap Slapen

Op zoek naar advies op maat? Dan kunt u bij onze slaapexperts van Rhetap Slapen terecht!

De meeste experts hebben meer dan 5 jaar kennis van slaapproblemen, waardoor wij u gerichte adviezen kunnen geven en passende slaapproducten kunnen aanbieden. 

Daarnaast hebben wij een uniek concept in onze showroom: ‘Slapen à la Carte’. Door dit concept kunnen wij precies zien welk matras bij uw lichaam past, zodat u altijd comfortabel kunt slapen. 

Neem contact op voor meer informatie of bezoek onze vestiging in Barneveld.

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak