Slecht slapen, een somber gevoel en minder scherp overkomen; de winter is zeker geen pretje! Daarom is het goed om te lezen hoe u uw winterdip het beste kan bestrijden.
Onze slaapexperts hebben een aantal praktische tips uitgewerkt, waar u direct mee aan de slag kan.
De winter staat bekend om de sneeuw, ijs, schaatsen en chocolademelk, maar ook om de korte dagen. Zodra de klok een uur terug wordt gedraaid, krijgt uw lichaam minder zonlicht binnen. Dat zonlicht is belangrijk, omdat het bijdraagt aan het reguleren van onze lichaamsfuncties en een positieve invloed heeft op ons slaappatroon.
In de wintermaanden raakt het hormoon melatonine in de war. Doordat uw lichaam weinig licht binnenkrijgt, maakt uw lichaam ook overdag veel melatonine aan, waardoor u zich slaperig kunt gaan voelen. Zo kan uw dag- en nachtritme verstoord raken, waardoor veel mensen niet zo goed kunnen slapen en daardoor een sombere stemming hebben. Zo komt u een vicieuze cirkel terecht!
Gelukkig kunt u een hoop tegen de winterdip doen. De meeste tips zijn vrij simpel om uit te voeren, dus u kunt er zo mee aan de slag:
Zoals eerder aangegeven maakt uw lichaam in de wintermaanden meer melatonine aan, waardoor u sneller een slaperig gevoel krijgt. Daarom is het belangrijk om overdag genoeg licht in huis te halen, zodat u voldoende licht binnen krijgt om u fit te voelen.
Bewegen werkt supergoed tegen depressiviteit. Niet alleen wordt u trots op uw prestaties, ook maakt uw lichaam geluksstofjes aan. Volgens Erik Scherder, hersenwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, werkt u met het sporten ook aan uw geestelijke gezondheid. Scherder geeft bijvoorbeeld aan dat sporten een gunstig effect heeft op allerlei terreinen, zoals uw weerstand, stemming en uw dag- en nachtritme.
Verschillende studies hebben aangetoond dat u anderhalf keer minder kans heeft op een psychische aandoening als u minimaal één tot drie uur per week sport. Alle reden dus om snel te beginnen!
Natuurlijk speelt voeding een belangrijke rol om u gezond en gelukkig te voelen. In de winter is het vooral belangrijk om voldoende vitamine D in te nemen. In de zomer krijgt u van de zon al voldoende vitamine D binnen, wat onder andere helpt bij de groei en het sterker maken van de botten en het gebit.
Vitamine D zit vooral in vette vis (zoals haring en makreel), vlees en eieren. Daarnaast vindt u deze vitamine ook in margarine en halvarine.
Ook is het goed om veel vitamine C binnen te krijgen. Van vitamine C wordt u minder snel moe en het draagt bij aan het immuunsysteem. Een rode paprika bevat heel veel vitamine C, maar ook een sinaasappel werkt goed.
In de wintermaanden is het extra belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Houd bijvoorbeeld een vast dag- en nachtritme aan. Ga bijvoorbeeld op vaste tijden slapen en sta op hetzelfde moment op.
Daarnaast is het ook fijn om wat leuks in het vooruitzicht te hebben. Door uw gedachten naar dat ene leuke uitje te richten, vermindert u uw negatieve gevoelens. Zo heeft u al een stuk minder last van de winterdip!
Vraag uzelf af: wat is het echte probleem van de winterdip? Soms kan het aan de slaapkamer liggen. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van buiten of dat er te veel licht naar binnen komt.
Neem ook uw bed onder de loep. Heeft uw bed een grote kuil? Of is uw bed al ouder dan drie jaar? Dan is het goed om te kijken of uw bed comfortabel is en goed bij uw lichaam past.
De slaapexperts van Rhetap Slapen hebben meer dan 10 jaar ervaring in het samenstellen van het ideale bed. Bovendien hebben wij een uniek concept in onze showroom: slapen à la carte. Op basis van uw lichaam en uw wensen kunnen wij zo precies een bed samenstellen dat bij u aansluit. Zo zorgen wij ervoor dat u gegarandeerd tevreden bent.
Neem contact op voor meer informatie
Op het web wordt er veel gezocht naar of een zonnebank tegen de winterdip helpt. Maar helpt een zonnebank ook echt tegen de winterdip?
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat de zonnebank kortstondig helpt in de aanmaak van vitamine D. Weliswaar steeg de vitamine D-waarde in het bloed in het begin, maar na 12 weken bleek die waarde weer terug te zijn gezakt op het beginniveau. Ook de controlegroep had dezelfde waarde als de proefpersonen. Ook het gemoedstoestand is niet aanzienlijk verbeterd, dus we kunnen wel stellen dat een zonnebank weinig bijdraagt aan een positieve stemming.
Ja, een energielamp kan zeker helpen tegen de winterdip. Door dit te gebruiken, bootst het licht de aanmaak van serotonine en melatonine na. Het licht is verder niet schadelijk voor de ogen. Als u dagelijks 15 minuten het licht aandoet, heeft u voldoende licht binnen gekregen om u fit te voelen.
Bij Rhetap Slapen helpen wij bij het bestrijden van de winterdip. Onze slaapexperts hebben vaak meer dan 10 jaar ervaring, waardoor zij precies kunnen achterhalen waar het probleem in zit.
Vervolgens kijken wij gericht naar het probleem. De één is bijvoorbeeld gebaat bij een beter bed, terwijl voor de ander bredere rolgordijnen de oplossing is. Wat het uiteindelijke probleem ook is; onze experts staan klaar om uw slaap -n gemoedstoestand beter te maken.
Bezoek onze centrale showroom in Barneveld of neem contact op voor meer informatie.