• Deskundig en persoonlijk advies
 • Gegarandeerd hoogwaardige kwaliteit
 • Goede garanties en service

Last van kou in bed? Met deze 5 tips krijgt u het een stuk warmer!

Rillingen, koude voeten en een koud lichaam; het koud hebben in bed is echt geen pretje. Misschien heeft u al het één en ander geprobeerd en zit u nog steeds met dit probleem. In welke situatie u ook zit; hieronder lichten wij toe waar die kou vandaan komt en geven wij een aantal tips, zodat u het snel weer warm krijgt! 

Waarom heeft u het koud in bed?

Een tekort aan slaap

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.

Voeding en drinken

Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol. Als u te weinig vocht in uw lichaam heeft (denk aan minder dan acht glazen per dag), dan raakt uw vochtbalans verstoord. Door dagelijks minimaal acht glazen te drinken (bijvoorbeeld water), zorgt u ervoor dat uw vochtbalans in stand blijft en uw lichaam de warmte beter vast kan houden. 

Let op uw vitamines

Verder is het ook belangrijk om goed op uw vitamines te letten. Met name vitamine C en D zijn belangrijk voor uw nachtrust. Vitamine D is goed voor uw botten en uw lichaamsherstel. Een voldoende inname is goed voor uw biologische klok. Het voedingscentrum raadt aan om minimaal 10 microgram vitamine D in te nemen. Eet u regelmatig vette vis, zoals haring en zalm? Dan komt u er al gauw aan. 

Daarnaast is vitamine C ook goed voor uw nachtrust en uw botten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een tekort hieraan meer slaapproblemen hadden en ‘s nacht vaker wakker werden. Vitamine C krijgt u vaak binnen door veel vruchten te eten, zoals kiwi’s en sinaasappels. Ook in broccoli en zoete aardappel zit veel vitamine C. Het is aan te raden om dagelijks 75 milligram vitamine C binnen te krijgen.

Heeft u net gesport?

Heeft u bijvoorbeeld vlak voor het slapen flink gesport? Uw lichaam heeft dan energie nodig om weer te kunnen herstellen. Die energie kan ten koste gaan van uw lichaamstemperatuur. Hierbij is het belangrijk om na het sporten een cooling down te doen en goed te eten. Zo kan uw lichaam vroeg herstellen en heeft u minder last van de kou.

De rol van de overgang

Veel vrouwen krijgen in de overgang ‘s nachts last van transpiratie. Naast deze transpiratie hebben veel vrouwen ook last van koude rillingen over het lichaam. Soms helpt het om ‘s nachts minder kleding aan te trekken. Door de hormoonwisselingen krijgen uw hersenen verkeerde signalen door. Zo kan het zo zijn dat uw lichaam denkt dat het oververhit is, waardoor u gaat zweten en koude rillingen krijgt.

Beddengoed tijdloos

Waardoor krijgt u uw temperatuur weer op peil?

 1. Kies voor beddengoed dat goed transpireert. Een goed, ademend materiaal is bijvoorbeeld katoen of wol. Katoen blijft bijvoorbeeld lekker koel, waardoor u waarschijnlijk minder gaat zweten.
 2. Zorg er verder voor dat uw slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Met een thermometer krijgt u al een goed beeld. Zo krijgt u een goed beeld of u extra moet ventileren of niet.
 3. Voeding een drank een spelen belangrijke rol. Van koffie, pittig eten en gerechten met veel zout gaat uw bloeddruk omhoog, waardoor u eerder kan gaan zweten.

5x tips voor minder kou in bed

Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor de kou kan komen. Met de onderstaande vijf tips bent u hopelijk snel van de kou af!

 1. Doe een pyjama aan – De eerste tip is vrij simpel: met een pyjama is uw lichaam eerder op uw gewenste lichaamstemperatuur. Zo houdt u uw lichaam warm!
 2. Kies voor een 4-seizoenendekbed – Dankzij een 4-seizoenendekbed kunt u zelf bepalen of u een extra dekbed wilt vastklikken. Door de dekbedden aan elkaar vast te klikken, beschermt u uzelf tegen de kou. Zo houdt u meer controle over uw lichaamstemperatuur. Op zoek naar een fijn dekbed? Rhetap heeft veel verschillende dekbedden in het assortiment, variërend van een 4-seizoenendekbed tot dikke winterdekbedden van wol. Breng een bezoek aan onze showroom, zodat onze specialisten kunnen laten zien wat bij uw smaak past.
 3. Een elektrische deken helpt – Een elektrische deken is een simpele manier om uw bed snel op te warmen, waardoor u eerder kunt gaan slapen. De meeste elektrische dekens verhitten slechts een bepaalde periode. Hierdoor krijgt u het niet te warm.
 4. Een koude douche doet wonderen! – Een koude douche? Daar kan ik toch niet van slapen? Toch helpt het! Doordat uw lichaamstemperatuur daalt en het ‘s avonds donker is, maakt uw lichaam zich juist klaar om te gaan slapen. Het is aan te raden om eerst te beginnen met een warme douche, om vervolgens als laatste met koud water af te spoelen.
 5. Focus op uw gedrag – Wellicht is dit een dooddoener voor u, maar uw gedrag draagt ook bij aan een betere slaap. Zit u ergens mee? Dan is het aan te raden om bijvoorbeeld uw gedachten op papier te zetten.

  Daarnaast helpt lezen. Door een boek of een tijdschrift te lezen wordt uw hoofd een stuk rustiger. Zo heeft u minder last van prikkels en is het slapen al gauw fijner! 

Koude voeten; wat doet u daartegen?

Misschien is dit wel herkenbaar voor u: Het lukt u niet om te slapen, waardoor u zich aan veel dingen gaat ergeren: uw dekbed ligt bijvoorbeeld niet goed, u kunt niet de juiste slaaphouding vinden en u heeft koude voeten. Vooral dat laatste komt bij veel mensen voor!

Oorzaken koude voeten

De oorzaken van koude voeten kunnen heel verschillend zijn. Zo kan het bijvoorbeeld komen door uw doorbloeding, uw slechte slapen, uw gevoelige haarvaatjes en schoenen, maar ook door ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. 

Een logische oorzaak is een gebrek aan kleding. Daarnaast speelt de gevoeligheid van de haarvaatjes een rol. Hoe gevoeliger, hoe eerder het vaatje gaat sluiten, zodat het lichaam energie kan besparen. Als gevolg daarvan stroomt er minder bloed in het haarvaatje, waardoor uw huid kouder aanvoelt.

Wat te doen tegen koude voeten?

U vraagt zich waarschijnlijk af: wat kan ik snel doen tegen koude voeten? Zeker als u daar de hele tijd last van heeft, kan dat behoorlijk frustrerend zijn! Hieronder hebben wij in het kort de belangrijkste tips op een rijtje gezet:

1. Beweeg overdag genoeg – Beweging is belangrijk om uw voeten ook in de avond warm te houden. Heeft u een kantoorbaan? Maak dan onder lunchtijd een wandeling, of loop regelmatig door de ruimte als u een belafspraak heeft. ‘s Avonds sporten scheelt al behoorlijk!

2. Kies voor een elektrische deken met voetverwarming – Eén van de meest effectieve oplossingen is het kiezen voor een goede elektrische deken. Bij deze deken kunt u de temperatuur voor uw voeten optimaal instellen, zodat u minder last heeft van koude voeten.

3. Wollen sokken – Op zoek naar een oplossing voor de korte termijn? Kies dan voor wollen sokken. Door de gekrulde vezels zit namelijk stilstaande lucht, waardoor de warmte op zijn plek blijft. Met name in de winter zijn wollen sokken echt een uitkomst!

4. Een warmtekussen – Een andere mogelijkheid is het kopen van een warmtekussen. Dit kussen straalt warmte uit, waardoor uw voeten in een mum van tijd warm worden. Daarnaast is het ook overdag fijn om uw rug bijvoorbeeld tegen het kussen aan te houden. Verder kunt u de meeste warmtekussens gewoon in de was doen. Kies een kussen met een timerfunctie, zodat het kussen na een tijdje voorlopig uitschakelt.

5. Masseer uw voeten – Op korte termijn helpt het ook om uw voeten te masseren. Gebruik bijvoorbeeld een beetje lavendelolie. Hierdoor worden uw voeten lekker zacht en verbetert uw bloedcirculatie. Ook helpt het tegen stress, wat zeker helpt voor uw nachtrust. Doe vervolgens strakke sokken aan, zodat uw voeten lekker warm blijven.

‘Warme’ oplossingen van Rhetap

Heeft u vaak last van kou? En wilt u daar een blijvende oplossing voor hebben? Dan raden wij aan om contact op te nemen met één van onze slaapexperts. Bij Rhetap werken namelijk meer dan 10 verschillende slaapexperts, waarvan sommigen meer dan 30 jaar ervaring hebben in het geven van advies over het juiste beddengoed. 

Onze showroom is gevestigd in Barneveld, in het centrum van het land. Vanuit Amersfoort bent u binnen een kwartier in onze showroom.