Duizelig wakker worden is niet fijn. Daarom snappen we goed dat u van de duizeligheid af wilt komen. Om u meteen gerust te stellen: duizeligheid na het opstaan is vaak niet zo erg. Alleen als u hier vaak last van heeft en de duizeligheid langer dan één minuut duurt, is er meer aan de hand.
Zeker als u na het opstaan vaker last heeft van duizeligheid, is het goed om te weten waardoor het komt en of het erg is. Daarom hebben de slaapspecialisten van Rhetap de belangrijkste informatie over duizeligheid op een rijtje gezet:
Vaak heeft de duizeligheid geen ernstige oorzaak. Bij het opstaan heeft u tijdelijk een lage bloeddruk, omdat u opeens van een liggende naar een staande houding gaat. Bij het opstaan, zakt het bloed heel snel naar beneden. Hierdoor krijgt uw hart even minder bloed, waardoor uw slagaders minder bloed door het lichaam gaan pompen.
Uw lichaam moet bij het opstaan even wennen aan uw nieuwe houding. Het lichaam compenseert het tekort aan bloed door de slagaders te vernauwen en het hartritme te verhogen. Als u plotseling opstaat, komt er even te weinig bloed naar de hersenen, waardoor u even duizelig kunt worden. Het beste advies is om rustig op adem te komen en uw handen desnoods bij de muur te houden.
Ook te weinig drinken kan een rol spelen bij de duizeligheid. Door te weinig te drinken neemt de hoeveelheid bloed in uw lichaam af, waardoor uw hart minder bloed naar de hersenen toe kan pompen. Hierdoor kan uw lichaam minder snel reageren als u plotseling gaat staan.
Het is aan te raden om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Sport u veel? Let dan extra goed op uw inname. Zo is het tijdens het sporten aan te raden om per kwartier ongeveer 200 milliliter water te drinken.
De duizeligheid kan ook komen door slaapapneu. Mensen met slaapapneu hebben tijdens de slaap moeite met ademen. Zo hebben deze mensen vaak adempauzes van 10 seconden of langer! Slaapapneu komt vooral voor bij mensen tussen de 45 en 65 jaar.
Slaapapneu ontstaat doordat uw keel zo slap is, dat er weinig lucht meer doorheen kan. De ademhaling stopt heel even, maar daarna kunt u vanzelf weer verder ademen. Zo kunt u wakker worden of gewoon weer verder slapen.
Wat zijn de symptomen?
Heeft u desondanks toch vaak last van duizeligheid? Dan raden wij aan om contact op te nemen met de huisarts. Zo hebben veel ouderen last van orthostatische hypotensie. Naarmate u ouder wordt, kan uw lichaam het bloed minder goed regelen. Daarnaast kan het medicijngebruik een grote rol spelen en kan onderliggend lijden een rol spelen, zoals diabetes en hartproblemen.
De slaapexperts van Rhetap kunnen zeker meekijken hoe we de duizeligheid kunnen beperken. Zo kunnen wij meedenken in welke ondersteuning het fijnst is voor u: denk bijvoorbeeld aan handvatten en een passend matras.
Onze slaapexperts hebben meestal meer dan 5 jaar ervaring in het vak, waardoor wij veel mensen met duizeligheid hebben geholpen en we ook weten hoe u de slaapomstandigheden beter kunt maken.
Wilt u alvast contact opnemen met onze experts? Bel dan naar 0342 470255!