Slapen is minstens zo belangrijk als eten. Pakt u te weinig slaap? Dan kan dat zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wij willen u niet vermoeien met alle mogelijke consequenties, maar structurele vermoeidheid kan zeker tot gezondheidsklachten leiden.
Bij goed slapen hoort natuurlijk een goede slaaphouding. Daarnaast voorkomt een goede slaaphouding lichamelijke klachten als rug- en nekklachten. Maar wat is dan precies een goede slaaphouding? Dat leest u hieronder!
Rugklachten, nekklachten, of wilt u simpelweg weten wat de beste slaaphouding is? Voor de belangrijkste mankementen hebben wij op een rijtje gezet waardoor dat komt en hoe u zorgeloos kunt slapen.
Bij nekpijn kunt u het beste op uw rug of op uw zij liggen. Wilt u op uw zij liggen? Dan heeft u de juiste houding als het hoofd en de nek in het verlengde van elkaar zijn.
Hetzelfde geldt bij de rugligging: uw nek moet ook hierbij genoeg ondersteuning bieden, waardoor de natuurlijke houding van de wervels goed ondersteund wordt. Zo ontstaat er geen extra druk op uw wervels en is de kans kleiner dat u rug- en nekpijn krijgt.
De oorzaken van nekklachten na uw slaap, kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is stress en overbelasting één van de belangrijkste redenen. Daarnaast speelt de slaaphouding en het kussen natuurlijk ook een belangrijke rol.
Zo is het belangrijk dat uw kussen is afgestemd op de manier waarop u slaapt. Bent u een rugslaper, die ‘s nachts veel transpireert? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat het kussen
relatief laag is, waardoor uw nek zich in het verlengde van de rest van het lichaam bevindt.
Als u na het slapen last krijgt van uw rug, dan komt dat doordat uw rug tijdens het slapen niet goed ondersteund wordt. Veelgehoorde klachten zijn last van uw schouder en van lage rugpijn. Hierdoor moet uw rug ook tijdens uw slaap inspannen, waardoor u last kan krijgen van een verhoogde spierspanning.
Door een slechte slaaphouding zal uw ruggengraat extra druk ondervinden. Dit vergroot de kans op lage rugpijn, waardoor u weer slecht kunt gaan slapen. Zo belandt u in een vicieuze cirkel!
Vaak hebben deze klachten te maken met de staat van het matras. Heeft het matras een kuil? Of heeft u het matras al meer dan drie jaar? Dan is het goed om te bedenken of het matras wel bij u past. Misschien is uw matras aan het slijten, of is uw lichaamsbouw veranderd. Wij raden aan om u te laten adviseren door een slaapexpert. Zo heeft u binnenkort weer een goed matras en nemen de klachten vaak al snel af.
Voor zwangere vrouwen is het het beste om op hun linkerzij te gaan slapen. Hierdoor blijft het bloed in de placenta, zodat meer voedingsstoffen en zuurstof de baby kunnen bereiken. Bent u een echte rug- of buikslaper? Dan is het zeker aan te raden om vanaf het begin hiermee te oefenen. Ook kunt u bijvoorbeeld een body pillow of een kniekussen kopen. Zo wordt u automatisch naar de juiste houding gestimuleerd.
Tot slot: Welke slaaphouding kunt u voor uw hart het beste aannemen? Wij kunnen hier niet één antwoord op geven, omdat de beste houding onder andere afhankelijk is van uw leeftijd, uw gewicht en of u een medische aandoening heeft.
Over het algemeen kunnen wij stellen dat u het beste op uw rug of op uw zij kunt slapen. Hierdoor raken over het algemeen uw lichaamsdelen niet bekneld en wordt uw ruggenwervel goed ondersteund. De beste slaaphouding is een houding, waarbij uw ruggenwervel van uw nek tot aan uw onderrug goed ondersteund wordt. Concreet betekent dit dat uw nek in het verlengde van de rest van het lichaam moet liggen, met een kussen op de gewenste hoogte. Zo voorkomt u dat uw ruggenwervel ook tijdens de slaap moet inspannen.
Belangrijk blijft dat u kiest voor een kussen en matras met voldoende ondersteuning. Maar wat betekent eigenlijk een goede ondersteuning?
Rhetap Slapen heeft een concept ontwikkeld, waardoor u gegarandeerd ontspannen kunt slapen: Slapen à la Carte. Met geavanceerde apparatuur meten wij uw biologische gegevens op. Tegelijkertijd vragen wij naar uw wensen.
Op basis van deze data kunnen wij precies inzien wat bij uw gewicht, lichaamsvorm en andere eigenschappen past. Onze slaapexperts weten ook precies welk beddengoed verder nodig is, zodat u echt een bed krijgt dat rugpijn en andere spanning kan voorkomen. En dat merkt u ook overdag!
Natuurlijk kunt u overdag ook veel doen, om nachtelijke klachten als rug- en nekpijn te voorkomen. Deze tips helpen u op weg naar een betere nachtrust:
Rhetap Slapen heeft de afgelopen 20 jaar veel verschillende mensen geholpen aan een betere nachtrust. Niet alleen door het juiste beddengoed aan te bieden, maar ook door de klant slaapadviezen te geven.
Eén van onze technologische oplossingen is slapen à la carte. Hiermee kunnen wij precies zien welk matras bij uw lichaam past. Met onze meetinstrumenten zien wij direct om welk gewicht en lichaamsbouw dit gaat.
Daarnaast hebben wij veel verschillende slaapspecialisten in dienst, die meer dan 10 jaar ervaring hebben. Onze experts kunnen u helpen bij het vinden van de juiste slaaphouding. Dankzij onze grote showroom en onze experts, hebben wij voor vrijwel ieder slaapprobleem een goede oplossing.